vrijdag 14 november 2014

sint maarten

Dinsdag 11 november was het weer zover; Sint Maarten.
Benieuwd hoe dat was? Lees dan gauw verder.....


Wat is eigenlijk Sint Maarten en waarom word het gevierd?
Het Sint-Maartenfeest wordt op 11 november, of soms de avond ervoor, gevierd in sommige streken van Nederland, Vlaanderen, Noord-Frankrijk en sommige Duitstalige gebieden.

Het is de naamdag van Martinus van Tours en wordt ook wel Sint-Martinus, Sinter Merte of Sinte-mette genoemd. De invulling die aan dit feest gegeven wordt verschilt van streek tot streek.
Sint-Maarten is een bedelfeest, en bedelfeesten waren nodig in de moeilijke wintermaanden. Bedeloptochten zoals met Sint-Maarten werden en worden (in Vlaanderen) ook gehouden met Driekoningen of met Nieuwjaar, en ook het Sinterklaasfeest heeft kenmerken van een bedelfeest.
bron;wikipediaOnze oudste dochter liep dit jaar samen met een vriendin en ik heb met onze jongste dochter gelopen. We zijn op meerdere plekken in het dorp geweest en ze heeft dan ook ontzettend veel snoep opgehaald. Voor de grap hebben we het bij thuiskomst gewogen en ze heeft bijna 3 kg weten te bemachtigen. Ook onze oudste had een grote bak vol; een dikke 2.5kg.

Het maken van een foto en filmpje met mijn mobiel was lastig omdat het donker was natuurlijk maar het geeft toch een goede sfeer impressie.
En ja; mijn dochter heeft toestemming gegeven dit te plaatsen
1 opmerking: