maandag 24 november 2014

water drinken

Water drinken is goed voor je. Dat lees en hoor je overal. Maar waarom is dat nou zo goed voor je en hoeveel moet je dan drinken. Ik ging op onderzoek, lees je mee?



Drinkwater uit de kraan is in Nederland van goede kwaliteit. Dagelijks zorgen de Nederlandse waterbedrijven voor 3 miljard liter zuiver, streng gecontroleerd en dus betrouwbaar drinkwater. De eisen daarvoor zijn vastgelegd in de Waterleidingwet. Voor ons kraanwater worden zelfs strakkere normen gehanteerd dan voor bron- en mineraalwater.


Water voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. Water heb je dagelijks nodig en is daarom onderdeel van de Schijf van Vijf. Omdat water geen calorieën bevat, heeft het als dorstlesser de voorkeur.
Het advies voor volwassenen is om per dag 1,5 tot 2 liter te drinken. Dit hoeft niet alleen maar water te zijn. Alle dranken tellen mee. Het is aan te raden dranken te kiezen zonder toegevoegde suikers of alcohol. Water en koffie en thee zonder suiker of melk hebben de voorkeur.
In mineraalwater kunnen soms minerale zouten zitten, die je niet in dezelfde hoeveelheid in kraanwater vindt. Eet je gevarieerd, dan krijg je voldoende mineralen binnen. Het drinken van mineraalwater is hiervoor niet nodig
Het drinken van voldoende water is belangrijk omdat je hiermee afvalstoffen uit je lijf verwijderd. Je nieren kunnen ongeveer 0.7 tot 1 liter water per uur verwerken.
Drink daarom dus niet te veel water, anders kan er watervergiftiging optreden

Het Nederlandse kraanwater behoort tot de beste ter wereld. Daarmee kunnen we een hoop geld besparen. Voor 1 euro kun je namelijk het hele jaar water drinken, uitgaande van 1,5 liter per persoon per dag. Flessenwater is 150 tot 500 keer zo duur.
Een goedkope optie is om dus een flesje te hebben die je zelf telkens bijvult met kraanwater. Je kunt een flesje water kopen die je, eenmaal leeg, zelf bijvult. Ook kun je speciale waterflesjes kopen zoals een dopper flesje. Deze staat nog altijd op mijn wensenlijstje. 

Drinken jullie genoeg water?




3 opmerkingen:

  1. Ik probeer voldoende water te drinken, maar ik moet bekennen, het schiet er wel eens bij in!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een goed artikel. Ik ben blij te lezen dat aan kraanwater minstens even strenge eisen worden gesteld als aan water uit de winkel. Dit wist ik al, maar het is toch eens goed om het van een ander te horen. Ik drink trouwens meestal te weinig.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik drink de laatste tijd meer water dan voorheen en ik merk daardoor verbetering in mijn huid! Ik heb nu een stuk minder last van onzuiverheden :D

    BeantwoordenVerwijderen