vrijdag 6 maart 2015

Update: oudercursus over autisme

In januari schreef ik over de diagnose van onze oudste dochter: het syndroom van Asperger. Heb je dat artikel gemist? Klik dan hier om naar het artikel te gaan.
Inmiddels is de oudercursus bijna afgelopen en leek het mij leuk even een update hierover te schrijven.

We hebben samen met een aantal ouders een educatieve cursus gehad over ASS ( autisme spectrum stoornissen). In deze cursus is ons uitgelegd wat nou precies autisme is, welke vormen je hebt, wat je kan herkennen bij je kind en wat vooral belangrijk is: dat we telkens goed moeten kijken wat er achter het gedrag zit van ons kind.
Ieder kind laat natuurlijk soms gedrag zien waar eigenlijk een andere boodschap achter zit. Maar bij een kind dat autisme heeft, in welke vorm dan ook, is dit veel vaker het geval.
site waar ik afbeelding weg heb
We kregen een plaatje te zien van een ijsberg in het water. Wat je eigenlijk altijd ziet is de top boven de water spiegel. Dat is zeg maar het gedrag van je kind. Maar onder de waterspiegel zit nog een heel stuk meer ijsberg; dat is het stuk waar het eigenlijk om gaat.
Ik moet zeggen dat dit ons heel erg helpt. Als er nu een boze bui is denken we eigenlijk gelijk aan de ijsberg. Hierdoor kunnen wij rustiger reageren en beter bedenken dat ze even geen andere manier heeft om zich te uiten. We zorgen ervoor dat ze kalmeert en kijken daarna wat er nou eigenlijk aan de hand is.
Ook heeft vooral mijn man nu meer inzicht gekregen hoe belangrijk duidelijkheid en houvast voor haar is. Hij beseft nu meer dat ze dat gewoon echt nodig heeft om te kunnen functioneren en dat scheelt een hele hoop. Het is fijn te zien dat er meer begrip is.

Ondertussen is onze dochter individueel met haar begeleidster ook bezig. Ze leert stapje voor stapje wat autisme inhoudt en wat bij haar anders werkt dan bij andere kinderen. Afgelopen woensdag heeft ze een grote stap gezet door in de klas te vertellen dat ze het syndroom van Asperger heeft. Voor haar super spannend maar ze heeft het hartstikke goed gedaan. We zijn echt  mega trots op haar.
Wij gaan vanaf nu ook individueel verder met de begeleidster van Chantal en krijgen begeleiding wat echt op Chantal van toepassing is. Super fijn. Over een tijdje zal ik weer een update plaatsen hoe het gaat.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten